|
|
|
Något mer än ett halvår senare, den 28 maj 1883 dog Johan Magnus Carlsson, 72 år gammal. Hans levnad har skildrats i romanform av Sven Fornarve; Skärgårdsbonden Johan Magnus. Genom ett inbördes testamente, upprättat den 9 november 1880, tillföll nu hemmanet Maria Sofia Carlsson, änka vid 47 års ålder.
Helt invändningsfri från Carlssons sida hade inte den något summariska delningen av fiskevattnet varit. Han ansåg att han fått något för litet för att det skulle vara helt rättvist.
Den 9 juni 1883, knappt 14 dagar efter Carlssons död, undertecknades sålunda en överenskommelse mellan änkan Carlsson och C.M. Rundberg, där den senare ger henne två extra förmåner utöver vad lantmäteriförrättningen stadgar. Otto Sundberg i Älvsnabben var behjälplig med att avfatta överenskommelsen, och han ansåg att apotekare Söderman också måste tillfrågas och tog därför kontakt med denne.
Apotekaren svarade Sundberg med ett kort och lite beskt brev:
“Som jag ingenting vidare har att orda i fiskerisaken, än som förut i flera år skett, antar jag min närvaro överflödig, helst då förmodligen hädanefter som hittills endast ett utrotningskrig mot fisken kommer att bedrifvas.”
Apotekare Söderman fick därför ingen fördel utöver vad lantmäteriförrättningen berättigade honom till, men till änkan Carlsson lämnade Rundberg rätt att “vid Båts- och vestra uddarna fiska med vassbuks- och strömmingssköttar såsom förr varit brukligt jemte att vid land utanför gamla rågången vid Östra udden lägga en ålåm.”
Med detta var parterna nöjda, och föreskrev dessutom att det skulle gälla i deras livstid. Trots denna formulering kom avtalet att anses följa fastigheterna och upphävdes inte förrän 1943.
Av makarna Carlssons barn hade den äldsta dottern Johanna Margareta 18 år gammal flyttat till Älvsnabben på hösten 1880 till en tjänst som piga, men efter faderns död 1883 flyttar hon tillbaka till modern på Björnholmen och stannar hos henne ett år; varefter hon återvänder till Älvsnabben.
Den 31 oktober 1886 gifter hon sig och flyttar samtidigt till
Västerhaninge.
Den yngsta dottern Hedda Sofia flyttade 1884
till Ösmo och kvar blev änkan Carlsson tillsammans
med sonen Carl. Denne var vid faderns död 19 år gammal.
Han stannade hemma några år och hjälpte
modern med jordbruket, men utan något intresse, han ansågs
allmänt vara en slarver.
Maria Sofia Carlsson
beslöt att sälja sin egendom och sätta sig själv
på undantag.
En stuga om ett rum och kök fanns, inredd
på gammalt sätt med öppna spisar i båda rummen.
Köpare fann hon i Carl Magnus Rundbergs syster och svåger,
Sofia och Carl Johan Bergh.
Köpebrevet är daterat
den 3 mars 1885 och köpesumman var 5.000:kr jämte vissa
undantagsförmåner för säljaren.
Dessa förmåner hade inteckningsrätt i hemmanet och
innehöll rätt till bostad om ett rum samt del i
bakugn och visthusbod; 3 famnar ved årligen, upphuggen till
spisved samt rätt att uppföra vedbod; rätt
att fiska med 5 nät samt att ha sin båt vid bryggan och
näten i sjöboden; rätt att i källaren
förvara potatis och rotfrukter; rätt att få sitt
rum eldat om hon
blev sjuk och
sängliggande samt ombesörjande av hämtning
av läkare om så behövdes, dock på
egen bekostnad.
Carl Johan Bergh var nu pensionerad från sin tjänst som överuppsyningsman vid tullverket och bodde i Stockholm men flyttade på sommaren 1886 ut till Björnholmen. Den yngsta dottern Anna Bergh följde med vid flyttningen, och senare till jul kom även den 17-årige sonen Edvard ut till Björnholmen. Han stannade dock bara ett år, varefter han återvände till Stockholm.
Änkan Maria Sofia Carlsson fick leva ensam i sin stuga, sonen Carl Carlsson försökte försörja sig som skutskeppare, men utan någon framgång. Han kunde inte sköta pengar på rätt sätt, modern hjälpte honom så länge hon hade ett kapital att ta utav, men det hela slutade med att han begick självmord genom att spränga sig själv i luften med dynamit den 20 december 1889. Dagens Nyheter skriver om händelsen:
“Ett upprörande sjelfmord föröfvades i går middag vid half 12-tiden å hotell Vega vid Österlånggatan härstädes då derstädes boende skepparen Carl Magnus Carlsson från Muskö beröfvade sig lifvet genom ett sprängskott af dynamit i hufvudet. Verkan af skottet var förfärlig. Då folk, lockadt af den starka knallen, skyndat efter polis och dörren blifvit uppbruten, möttes de inträdande af en gräslig syn. Badande i sitt blod låg Carlsson på sängen; hufvudet och större delen af halsen hade bortsprängts af det dödande skottet och trasor af hjernan, hufvudskålen och musklerna voro kringspridda på tak, golf och väggar. Lufttrycket af skottet var så starkt att fönsterrutorna sprungit sönder, hvarjemte skottet lemnat en del märken efter sig på möblerna i rummet.
Om orsakerna till det hemska sjelfmordet vet man ännu ingenting. Carlsson, som någon tid legat här med en skuta och derunder som resande bott på nämda hotell, var född 1864 och sålunda vid sin död blott 25 år gammal. I rummet der den döde låg påträffades ett helt kilo dynamit i stänger med instuckna knallhattar och stubintråd, hvadan det måste anses som en särskild lycka att det farliga sprängämnet som låg i fönstret helt nära den döde ej antändes vid explosionen, då helt säkert vidsträckta olyckor kunnat inträffa i den tätt bebyggda trakten. Man vore nästan frestad att tro att Carlsson med beräkning på en vida större sprängeffekt än den nu inträffade lagt dynamiten så nära sig innan han öfverskred gränsen till evigheten.”
I en notis i DN den 20 december 1889 skildras Carl Magnus Carlssons självmord.
Carl Magnus Rundberg hade fem barn, Anna Sofia, Axel Magnus, Carl Olof, Christina och Edla. Av dem kom Anna och Axel att bli bosatta på Björnholmen. Carl Olof hade som tidigare nämnts dött vid 13 års ålder. Christina flyttade till Stockholm på sommaren 1879, hennes vidare öden är inte kända men hon torde ha dött före år 1900. Edla flyttade till Ö. Vitsgarn 1883 och hade sedan de närmaste åren olika anställningar som piga. Hon gifte sig år 1891 med en man från Sorunda.
Sonen Axel återvände som tidigare nämnts från V. Vitsgarn år 1877 och samtidigt flyttade Carl Magnus Rundbergs svåger Anders Andersson till Götängen. Han hade då som brukare bott på Björnholmen i tre år, vid Götängen kom han att bo som torpare till sin död.
Axel Rundberg fullföljde den pågående uppodlingen av östra halvan av Storängen. Med det allmänt tillämpade växelbruket med vallodling i tre år, var behovet av slåtteräng inte lika stort som förr i tiden. Den östra delen av Carl Magnus Rundbergs hemman kunde sedan uppodlingen genomförts mycket väl brukas som självständigt hemman.
Axel Rundberg gifte sig år 1883 vid 24 års ålder med den jämngamla Anna Charlotta Forsberg från Kanada, varefter de bosatte sig på Björnholmen. Den östra delen av Björnholmen blev nu bebyggd med bostadshus och nödvändiga ekonomibyggnader.
Carl Magnus Rundbergs äldsta dotter Anna flyttade ungefär samtidigt till Stockholm, men återvände efter drygt ett år till Muskö. Från hösten 1884 hade hon tjänst som piga i prästgården hos pastor Eriksson. Efter två år i prästgården kom hon att arbeta hos apotekare Söderman på Björnholmen.
På hösten 1885 hade Carl Magnus Rundberg anställt en dräng som hette Magnus Larsson. Denne var född vid Herrstugan den 24 november 1860. Fadern dog innan han föddes och modern gifte om sig med den nye torparen Gustafsson. Efter att ha arbetat ett år i Sorunda kom så Magnus Larsson i tjänst hos Carl Magnus Rundberg.
Magnus Larsson och Anna Rundberg gifte sig den 28 oktober 1888 och flyttade då till Sund. Under tiden de bodde vid Sund försörjde sig Magnus Larsson som lös arbetskarl, men på hösten 1889 flyttade han och hustrun till Björnholmen där de sedan bodde hos svärfar på den västra delen av hemmanet.
Vintern 1892 den 2 mars dog apotekaren Söderman 65 år gammal. Enligt framförda önskemål skulle inte jordfästningen ske genom vanlig gravsättning utan genom eldbegängelse.
Detta var inte så vanligt på den tiden, och en bestämmelse fanns att i sådana fall måste den döde först obduceras. Obduktionen utfördes på Björnholmen av den tillkallade provinsialläkaren, och skall efter vad som berättats ha varit en rätt makaber händelse.
Läkaren förklarade att han behövde någon som assisterade honom, och Magnus Larsson ombads hjälpa till.
Magnus kände sig obehaglig till mods inför detta och ställde som villkor att svågern Axel Rundberg också skulle vara med. Den döde lades på salsbordet och läkaren påbörjade sitt arbete.
Axel Rundberg berättar: ”Först skar han upp bröstkorgen i fason som ett spadblad och tog ut hjärta och lungor. Sen sprättade han upp magen och klippte upp tarmarna på längden. Huvudet sågade han av ovanför ögonen och tog ut hjärnan. När han plockat igenom och tittat på allting smällde han handskarna i bordet och sa att nu får ni ta rätt på det här. Vi försökte lägga tillbaka allting på sin plats igen, och det gick bra utom hjärnan, den fick vi lägga i magen. När vi fått på honom en vit skjorta och ställt hjärnskålen på plats och kammat håret över såg han riktigt snygg ut igen”.
Läkaren begärde ett arvode på 100:- kr, vilket av ortsborna ansågs som en oerhörd summa. Om man jämför detta dåförtiden troligen vanliga arbetssätt med Rembrandts framställning av Doktor Nicolaes Tulps anatomilektion verkar det ha gått mycket prydligare till på 1600-talet.
Änkan Dorothea Wilhelmina Wennerlund bodde kvar på Björnholmen i 8 år efter makens död. Någon fast boende arrendator fanns inte, utan jordbruket arrenderades av Magnus Larsson genom ett muntligt avtal. Några år i mitten av 1890-talet hade hon en piga till hjälp och sällskap.
Tullöveruppsyningsman Bergh inrättade sig för sin pensionärstillvaro genom att bygga till bostadshuset med förstuga och ett nytt kök. Moderniseringar som järnspis och kakelugnar infördes och vinden inreddes med sovrum.
Även änkan Carlssons undantagsstuga påbyggdes med en våning vari inreddes en bostadslägenhet. En fruktträdgård anlades med rätt många fruktträd och bärbuskar.
Jordbruket sköttes genom tillfälliga arrenden av kringboende, oftast bara något eller några år i taget.
På hösten 1894 dör Berghs hustru Sofia 69 år gammal, och nästa år den 11 december 1895 dör Carl Johan Bergh, han blev 79 år.
Dottern Anna Bergh blev den som fick ta hand om kvarlåtenskapen. Bouppteckning efter modern förrättades den 8 januari 1895 och efter fadern den 7 januari 1896. Makarna hade haft ett inbördes testamente, men nu genomfördes ett arvsskifte den 15 juli 1897. Av de många barnen var nu endast tre i livet, Axel, Thom och Anna. Axel Bergh var bosatt i Chrystal Springs, inte så långt från Seattle i staten Washington i Amerika, och kunde inte närvara vid arvsskiftet, varför han genom konsulatet i Seattle lämnade Anna Bergh en fullständig fullmakt att företräda honom.
Brodern Thom var skeppsmäklare och bosatt i Västervik. Systern Anna slutligen var lärarinna och bosatt i Årsunda i Gävleborgs län. Arvsskiftet godkändes vid hösttinget 1898, och arvingarna fick lagfart på vardera 1/48 mtl. Lösöret hade tidigare sålts på auktion.
En komplikation var emellertid att Thom Bergh i januari 1896 gått i konkurs. Hans arvsandel tillföll alltså konkursboet.
Anna Bergh tog på sommaren 1896 kontakt med konkursförvaltarna, eller sysslomannen som det dåförtiden hette, herrar Hallén och Svensson, och erbjöd sig att köpa Thom Berghs arvsandel, såväl lös som fast egendom.
Konkursboet hade en skuld på 2.000:-kr till makarna Berghs sterbhus. De oprioriterade fordringsägarna, dit sterbhuset säkerligen hörde, hade måst nöja sig med 10,05 procents utdelning på sina fordringar, varför köpet från konkursboet inte kunde kvittas mot fordringen på 2.000 kr.
Efter förhandlingar enades man om en köpesumma på l .900 :kr, från denna avräknades vad sterbhuset kunde få ut som fordringsägare. Transaktionerna föredrogs och godkändes vid rådhusrätten i Västervik, som sedan översände erforderliga handlingar till Anna Bergh så att hon kunde söka lagfart.
Genom detta köp blev hon ägare till 1/24 mtl och genom sin fullmakt från brodern Axel disponerade hon resterande 1/48 mtl.
Den konkursdrabbade Thom Bergh etablerade sig sedan som liv- och olycksfallsinspektör i Stockholm.
Vid samma höstting 1898 genomfördes även försäljningen av fastigheten och lagfarten för den nye ägaren skogsarbetaren Johan Fredrik Pettersson och hans hustru Anna Fredrika, född Johansson. Köpebrev och köpekontrakt hade upprättats den 29 augusti 1897 och köpesumman var 5.500:- kr.
Så mycket pengar hade dock inte J. F. Pettersson, utan Anna Bergh fick nöja sig med en handpenning på 200:- kr, resterande 5.300:- kr delades upp på två reverser, varav en med 4 procents ränta, båda med inteckningsrätt i hemmanet. Avbetalningen av dessa skulder tog sedan en tid av 20 år. I köpekontraktet ingick dessutom änkan Carlsson med sitt undantag.
Omedelbart efter föräldrarnas död 1896 hade Anna Bergh flyttat från Björnholmen, men ordnade dessförinnan i väntan på att egendomen kunde säljas med en arrendator som hette Johan Reinhold Carlsson. Han var 53 år gammal, hade hustru och två döttrar.
J. F. Pettersson var född i Ölme socken i Värmland den 9 januari 1851. Han hade tidigare bl a arbetat som rallare vid bygget av inlandsbanan, som sågverksarbetare vid Sandarne och senast med skogsarbete i trakterna kring Mälardalen.
Hustrun Fredrika var född den 9 februari 1864 på torpet Söderkärr i Ösmo, den plats där Televerkets verkstäder i Nynäshamn nu ligger. De hade en dotter Anna född den 15 mars 1896 och var bosatta vid Stormyran på Tyresö.
Sedan J. R. Carlssons arrendekontrakt löpt ut den 14 mars skedde flyttningen till Björnholmen på hösten 1899 på en inlejd roslagsskuta.
Magnus Larsson och hans hustru Anna brukade den äldsta västra delen av Björnholmen. De fick tillsammans fyra barn, döttrarna Ada född 1890 och Kristina född 1892 samt sönerna Thure född 1895 och Karl född 1898.
På den östra delen bodde Axel och Anna Charlotta Rundberg med barnen John född 1884, Gerda född 1886, Anna född 1888, Carl född 1890 och Ernst född 1895.
Fadern Carl Magnus Rundberg dog den 16 februari 1899, 67 år gammal, han hade då levat som änkling i 25 år. Som äldre ensamstående blev han under de senare åren mest omtalad som ”Rundberggubben”.
Bouppteckning efter honom förrättades den 27 februari 1899 och arvsskifte den 14 september 1900. Enligt detta fördelades fastigheten Björnholmen 1/8 mtl Litt. A på de tre efterlevande arvingarna Axel, Anna och Edla med 1/24 mtl vardera.
Samtidigt med arvsskiftet sålde Edla, som nu var gift med Anders Petter Andersson vid Hoxla i Sorunda, sin andel till syskonen med 1/48 mtl till vardera. Köpesumman var 666:66 kr, dessutom fick de båda köparna överta ansvaret för en intecknad skuld på 1.500:- kr med hälften var. Efter det lagfart erhållits den 21 december 1900, ägde nu Axel och Anna Charlotta Rundberg 1/16 mtl och Magnus och Anna Larsson också 1/16 mtl.
År 1895 den 18 februari fick Anders Ahl sluta sina dagar 76 år gammal. Han hade blivit sängliggande och hade svårt att reda sig själv, varför en dräng hos Axel Rundberg skickades att se till honom.
Drängen gjorde upp eld, det var vinter och kallt och i välmening gjorde han nog en för stor brasa. Risken var stor att gnistor och glöd kunde falla ned bland sopor och damm på golvet, och detta var troligen också vad som i verkligheten hände. Efter en stund hade elden spritt sig runtom i stugan, men då var drängen redan långt borta. Eftersom ytterdörren inte hade något lås, bara en hake på insidan, ställde han ett stöd mot ytterdörren när han gick. Detta ansåg han kunde få duga tills han kom tillbaka nästa morgon. Stödet spärrade emellertid dörren så att Anders Ahl inte kunde komma ut. När branden upptäcktes var hela stugan övertänd och ingenting var att göra. De laddade bössorna som hängt på väggarna smällde av en efter en, medan man på avstånd fick betrakta hur stugan förvandlades till en glödhög. Bland brandresterna hittade man sedan 12 bösspipor, och innanför ytterdörren några benrester som lades i en tom fisklåda och sändes upp till kyrkogården.
De senare åren av sitt liv betraktades Anders Ahl allmänt som litet underlig, mest beroende på de sällsamma händelser och övernaturliga ting han berättade om. De flesta lyssnade till synes allvarligt och gjorde inga invändningar. Följande hade enligt Anders Ahl hänt vid några dödsfall.
När Johan Magnus Carlsson nyss hade dött och ännu inte var begraven kom sonen Carl Carlsson i ett ärende till Anders Ahl. Medan han var där kom en stor svart fågel av ett slag som ingen av dem hade sett förut flygande och satte sig på gärdesgården vid täppan intill. Carl Carlsson lånade en bössa av Anders Ahl för att skjuta den märkliga fågeln. När han sköt flög fågeln ut över Björnholmssund där den landade på vattnet och förvandlades sig till en svan. Kommentar: ”Han sköt på sin egen far”.
Likaså berättade Anders Ahl för Axel Rundberg att när fru Sofia Bergh dog så kom det en stor, kraftigt upplyst ångbåt och lade till vid bryggan och gav signal med ångvisslan. Ångbåten skulle hämta fru Berghs själ, och Ahl undrade om inte Rundberg också hade hört ångvisslan. Det hade han inte, och Ahl menade att ”det var konstigt, di hade hört den på Östra Vitsgarn”.
”Maria
Sofia Carlsson
(1837-1913)
”Axel Rundberg (1859-1923) fullföljde
den pågående
beslöt
att sälja sin egendom
och.
uppodlingen av östra halvan av
Storängen”
sätta sig själv på undantag"
Carl Johan Bergh (1816-1895) och hans hustru Sofia f. Rundberg (1825-1894) köpte Maria Sofia Carlssons egendom 1885. Den yngsta dottern Anna följde med vid flyttningen till Björnholmen 1886.
”Även änkan Carlssons undantagsstuga påbyggdes med en våning vari inreddes en bostadslägenhet".
Johan Fredrik Pettersson (1851-1931) och hans hustru Fredrika (1861-1933) köpte egendomen på västra delen av Storängen av familjen Bergh 1898. De hade två flickor Anna f. 1896 och Elsa f. 1902. Anna gifte sig 1918 med Frithiof Hellström från Hyttan.
|
|
|