|
|
|
Johan Magnus Carlsson, som nu skulle flytta in på gårdsplanen hos Carl Magnus Rundberg, var väl inte helt okänd för Rundberg, även om de inte var närmare bekanta. Kanske kände han tveksamhet inför att få in en utsocknes, ett ösmo-lik alldeles in på husknuten. Hur det än kan ha varit med den saken, beslöt han nu att innan Carlsson flyttat in begära laga skifte för att få nya gränser mellan ägorna utstakade. I och för sig kunde detta vara motiverat enbart på grund av ägosplittringen.
Ansökan om laga skifte är daterad den 4 april 1863, och inkom till länsstyrelsen den 15 april. Samma dag utfärdas förordnande för lantmätare Gustaf Hogner att vara förrättningsman.
Efter sedvanlig pålysning i kyrkan om förrättningen och kallelse av rågrannar, anländer Hogner till Björnholmen måndagen den 3 augusti 1863. Tillkallade godemän var L. J. Dahlström från Jordbro och Bengt Jacobsson från Ribby, några rågrannar hade däremot inte infunnit sig.
Förrättningen inleddes med att tillgängligt kartmaterial studerades. På 1699 års karta fäste man sig för anteckningen att till Björnholmen hörde “skötsättning vid ett grund uti Ösmo socken med 8 stycken”. Carlsson som gammal Ösmobo visste besked, det gällde Gårgrundet under Nynäs gård. Gårgrundet ligger ute i Mysingen, ca 7 kabellängder sydost om sydspetsen av Yttre Gården på ett djup av 2,5-3 meter. Därpå studerades 1845 års karta över delning av skogsmarken. Men då kartan inte blivit fastställd och endast avsåg sämjedelning, ansågs den inte kunna ligga till grund för förrättningen.
En någon tid förut iordningställd konceptkarta blev vad som till slut fick utgöra underlaget.
Därnäst gällde att bestämma skifteslagets omfång. Delägarna var eniga om att all mark utan undantag skulle ingå, med alla holmar, skär och grund inräknade. Utöver detta ansåg Rundberg och Carlsson, att Ersholmen och Adamsskären borde ingå i skifteslaget. Båda ägorna låg närmare Björnholmen än Muskö resp. Vitsgarn.
Däremot ansåg de, att det inte var lönt att strida med baron Adlercreutz på Nynäs om rätten att sätta skötar vid Gårgrund, då de bara hade den gamla anteckningen från 1699 att stödja sig på. Dessutom låg grundet över tre mil bort och i en annan socken.
Beträffande Mörholmen finns en anteckning i förrättningsprotokollet: “hvarjemte jordegarna förklarade att Mörholmen, hvilken ligger straxt ut för Djupviken, blifvit, ehuru stående på de gamla kartorne, genom rättegång tagen ifrån denna by och tillerkänd Ludvigsbergs mera aflägset liggande strand hvadan denna holme nu icke får anses tillhöra detta skifteslag.”
Om Rundberg och Carlsson missförstått domstolsutslaget från 1849 eller om ytterligare en rättegång förevarit har inte gått att utröna.
Formellt gjordes nu upprop av rågrannar, företrädare för Ludvigsberg och för Berga dit Vitsgarn hörde. Ingen hade kommit, och det såg inte ut som om någon skulle komma heller, klockan var redan 7 på kvällen. I stället enades man om att låta detta bero tills vidare, och längre fram göra egna efterforskningar bland lantmäterihandlingarna, för att utröna om Ersholmen och Adamsskären kunde räknas in i skifteslaget.
Följande dag, den 4 augusti, fortsattes med de allmänna grunderna för skiftet. Överenskommelse om dessa uppsattes skriftligt, och innehöll som första punkt att Rundberg och Carlsson delar lika, hälften var av ägorna.
De följande punkterna omtalar vad som skulle vara odelat och gemensamt ägt: befintliga och nyutstakade vägar, brunnen i Källhagen och den inhägnade marken däromkring, notgården i Ladugårdsviken, sköthagen vid Båtsudden, allt fiske i sjön och slutligen alla holmar, grund och skär. Denna punkt togs dock senare bort på lantmätarens inrådan, holmarna lades till den fastighet vid vars strand de var belägna.
Ägograderingen tog nu sin början. Varje liten del, tillsammans 402 små områden numrerades på kartan, numren fördes in i en tabell åtföljda av markbeskrivning, åsattes ett graderingstal, arealuppgift, samt vem som före skiftet var ägare eller om de ägts gemensamt.
Detta tog två dagar i anspråk, därefter besiktigades åbyggnaderna och husflyttningsvärdering upprättades. En sådan värdering måste formellt alltid göras, och oftast drog man lott om vem som måste flytta ut från byn. Carlsson var emellertid från början inställd på att vara den utflyttande.
Värderingsinstrumentet ger en god inblick i vilka byggnader som fanns, deras storlek och allmänna utseende. Alla hus var timrade och täckta med tegel, torv, vass, spån eller bräder. Gemensamt ägdes en badstuga, i övrigt kom på var och en enligt följande:
Rundberg ägde dessa byggnader:
1. Mangårdsbyggnad, 13,8x6,4 m, tegeltak, 3 rum med eldstäder och ett vindsrum samt tillbyggd förstuga 1,6 m bred.
2. Visthusbod och källare, 6,8x4,3 m, tegeltak.
3. Loge med två golv, 12,7x6,5 m, spåntak.
4. Fähus, stall och lada i samma byggnad, 14,8x4,9 m, vasstak.
5. Får och svinhus, 4,6x4,1 m, vasstak.
6. Lider, 5,8x5,3 m, vasstak.
7. Brygghus, 6,1x4,7 m, torvtak.
8. Hemlighus.
Carlsson hade följande byggnader:
1. Mangårdsbyggnad, 8,3x5,3 m, tegeltak, 2 rum och en förstuga samt ett vindsrum.
2. Visthusbod, 5,2x4,5 m, torvtak.
3. Loge med ett golv, 9,6x6,1 m, vasstak.
4. Stall och fähus samt två lador i samma byggnad, 10,6x6,5 m, vasstak.
5. Får och svinhus, 3,2x2,6 m, vasstak.
6. Brygghus, 5,0x4,5 m, brädtak.
7. Jordkällare, torvtak.
8. Hemlighus.
För att få plats med dessa 17 byggnader på den knappt tillmätta bytomten, måste en del ha lagts ganska tätt inpå varandra; både trångt och brandfarligt. Bybränder förekom också i äldre tid när olyckan var framme. Kostnaden för flyttning av Rundbergs byggnader uppskattades till 673:50 Rd och för Carlssons del till 558:Rd. Regeln var att den kvarboende betalade den utflyttandes flyttningskostnad.
Detta var så långt man kunde komma för tillfället. Frågan om Ersholmen och Adamsskären återstod att utreda. Formellt var detta delägarnas ansvar, men då de saknade praktiska resurser för detta, ombads lantmätare Hogner att mot ersättning undersöka vad som kunde gå att få fram ur lantmäterikontorets handlingar. Nästa sammanträde bestämdes till en dryg månad senare, den 7 september.
På förmiddagen måndagen den 7 september 1863 träffades parterna ånyo. Lantmätaren berättade nu att han i arkivet granskat den år 1773 upprättade kartan över Ludvigsbergs ägor och att Ersholmen fanns upptagen där som tillhörande Ludvigsberg. Holmen hade sen den tiden utan att någon ifrågasatt det hävdats under Ludvigsberg, och han avrådde från att försöka en rättegång, då en sådan med all säkerhet inte kunde vinnas. Enahanda var förhållandet med Adamsskären, de fanns upptagna på en laga skifteskarta från 1841 som tillhörande Västra Vitsgarn.
Godemännen anslöt sig till lantmätarens syn på ärendet, och Rundberg och Carlsson gav då upp sina anspråk på Ersholmen och Adamsskären.
Vidare föreslog lantmätaren att medelavståndet mellan Björnholmen och Muskö och mellan Björnholmen och Vitsgarn skulle anses som vattengräns, vilket godtogs och ritades in på kartan till framtida efterrättelse.
Då nu skiftets omfattning och omfång slutligen bestämts, diskuterades hur man på bästa sätt borde dela och var gränserna skulle gå. Någon delning mitt itu med gräns över mellanskogen kunde knappast komma i fråga, då den vidsträckta men ej uppodlade Storängen måste ingå i delningen. Rådplägningen resulterade till slut i en skiftesplan av följande lydelse:
1:mo Ett åttondels (1/8) mantal blifver quarboende på gamla bytomten och erhåller sina egor uti 2:ne skiften, det ena i vester med åker och tomter samt en del Afrösningsjord efter en genom uträkning bestämd gränsegång, från nordöstra hörnet af Skötgården, nordligt ut öfver gärdet, till Ladugårdsviken, utmed hvilken skilnad nödig väg öfver gärdet blifvit bestämd: hvaremot 2:dra skiftet blifver längst österut af egorne, sträckande sig vesterut, med skog, betesmark, och äng, efter gamla skilnaden i Storängen, allt på sätt kartan visar, i rak linea från Wassviken norr ut till Norrviken.
2:do Ett åttondels (1/8) mantal vidblifver, med utflyttningsskyldighet, i Ett skifte alla återstående egor uti medlersta läget.
Rundberg och Carlsson förklarade sig nöjda med skiftesplanen, sedan man gjort en provisorisk utstakning av den västra gränsen över åkrarna. Dessutom anhöll de att få en delning utförd av stängselhåll samt delning av arbetet med iståndsättning av beslutade vägar och dessas framtida underhåll.
Lantmätaren förklarade att han behövde nästa dag för att göra en uträkning på rättvisaste fördelning av åkrarna i västra åkerskiftet och sålunda slutgiltigt bestämma var gränsen skulle gå.
Man gick även igenom ägobeskrivningen och noterade ändringar och justeringar av graderingstalen på inte mindre än 28 punkter.
Ägobeskrivningen var därmed klar för godkännande av parterna, men då allting var uträknat på det nymodiga sättet i kvadratrev, kvadratstänger och kvadratfot, ville Carlsson och Rundberg gärna ha arealerna angivna även i tunnland och kappland som de var bättre hemmastadda med. Detta lovade lantmätaren dem att få mot ett visst kostnadstillägg.
Den upprättade kartan visas på nästa sida. Med denna förminskning blir den mycket svårläst, varför den även visas i förenklat utförande. De efter skiftet gällande gränserna är på denna bild utmärkta med en något tjockare streckad linje, dels den gamla och fortfarande bestående gränsen i Storängen från Vassviken till Norrviken, dels den nya gränsen från Sköthagen till Källhagen och Notgården. Med en smal streckad linje är utmärkta de gamla gränserna, dels över den västra åkermarken, dels över skogsskiftena. Även befintliga gärdesgårdar är utritade.
Den 9 september fortsattes förrättningen med att göra den slutgiltiga utstakningen av rågångarna och sätta upp råstenar.
Dagen förut hade delägarna begärt, att lantmätaren skulle göra en fördelning av dels stängselhåll dels anläggande och underhåll av vägar. De nya gärdesgårdar och grindar som kom i fråga var främst rågångsgärdesgården utefter nya rågången och nya vägen över de västra gärdena, inhägnad av Källhagen och Notgården vid Ladugårdsviken samt Sköthagen på den södra sidan och slutligen rågången över Storängen.
Befintliga eller eventuellt nya gärdesgårdar mellan egen skog och egna åkrar och ängar fick var och en själv underhålla.
Gränsdragningen över de västra åkerskiftena har förtydligats med en skiss som visas här nedan. Sjöstrandsängen längst in i Ladugårdsviken hade tidigare varit gemensam, men delades nu vid en linje som på skissen utmärkts med ett streck över strandlinjen.
Rimligen borde nu en rågångsgärdesgård och en grind över vägen ha satts upp här, men så blev det inte. I stället lät man den gamla grinden vara kvar, den nystängda rågångsgärdesgården fick sluta vid grindens södra grindstolpe. Troligen berodde detta på att Rundberg brukat valla sina kor över sjöstrandsängen när de skulle ut på skogen, den skog som Carlsson numera var ägare av. Samma väg ämnade han använda även i fortsättningen, men nu då korna skulle över till den östra delen av hans ägoskiften. En särskild punkt i protokollet meddelar att Carlsson lämnar sitt tillstånd till detta, men att ett led i gärdesgården får Rundberg själv hålla.
Alternativet hade varit att valla korna utefter rågångsvägen. Men då hade de nog måst ledas med grimma. Sträckningen av gärdesgården tycktes väl just då rimlig och enkel, men kom tolv år senare att vålla trätor och stor osämja.
Gärdesgårdsdelningen bestämdes så, att Rundberg fick ansvara för stängning runt Källhagen och Notgården, samt av rågången den redan befintliga delen med början vid vattnet på Ladugårdsvikens östra sida, vidare mellan sjöstrandsängen och Carlssons åkrar, grinden över vägen, den nya gärdesgården fram till där vägen gör ett knä och vidare söderut ca 20 m.
Carlsson fick åtaga sig resten av rågångsgärdesgården fram till Sköthagen samt stängningen runt denna. Rågången i Storängen delades i två delar, varav Rundberg åtog sig den norra delen med grinden vid Norrviken och Carlsson resten.
Den beslutade vägen med början vid grinden till Källhagen, över de västra åkrarna, genom grinden vid Lillängen ut mot skogen, förbi berget vid Djupviken och vidare fram till grinden vid Norrviken, delades i tre delar beroende på olika svårighetsgrad. Dessa tre delar delades i sin tur upp på de båda delägarna.
Den svåraste vägsträckningen, den förbi berget vid Djupviken, uppmättes till 90 meter och en påle utmärkte början och slutet. Dessa 90 meter fick delägarna åta sig anläggning och underhåll av gemensamt. Del två av vägsträckningen utgjordes av vägen från grinden vid Källhagen till grinden vid Lillängen, varav Rundberg tog den västra och Carlsson den östra delen med hälften var.
Återstoden, som då enbart var väg över skogsmark, delades så att Rundberg åtog sig den västra delen förbi Djupviken och sedan 200 meter från den nuvarande rågångsgrinden och Carlsson resten fram till grinden vid Norrviken.
Dubbelmarkerad ( // // ): Gärdesgård som upplåtits till delning Enkelmarkerad ( / / ): Enskild gärdesgård Punktad linje (-●-): Grind
Västra åkerskiftet, gränsdragning och gärdesgårdar.
När allt detta var klart uppsattes en skriftlig överenskommelse i 11 punkter som reglerade när allt skulle vara färdigt, var man hämtade fyllnadsmassor, hur och när flyttningshjälpen skulle erläggas och annat liknande. Den sista punkten kom att få följande lydelse:
“Vid vägen utmed skifteslinien öfver gärdet upptage lotterne hvar på sin sida nödigt dike; Af Matjorden på vägen, tage lotterne hälften hvar”.
Detta kom att leda till oenighet längre fram. Det gällde nya diken, grävda vid en gräns och inte dit vattnet ville rinna. Tvisten kom att gälla om tillfredställande dränering ändå kunde erhållas.
När alla märken, pålar, rösen och stakkäppar satts ut, ansågs förrättningen avslutad, och alla protokoll och separata överenskommelser underskrevs av båda delägarna, behörigen bevittnat av godemännen.
Arvodesräkningen för hela laga skiftet är mycket detaljerad och slutar på 486 Rd 68 öre. Sålunda upptas kostnaden för att även ange arealerna i tunnland och kappland till 16:32, kostnaden för att undersöka om Ersholmen och Adamsskären kunde ingå i skiftet belöpte sig till 54:osv. C. M. Rundbergs 1/8 mtl betecknades i fastighetsregistret med Litt. A och J. M. Carlssons 1/8 mtl med Litt. B. Vid en senare utförd omläggning av fastigheters beteckning kom Rundbergs del att kallas Björnholmen 1:2 och Carlssons del Björnholmen l :3. Det oskiftade ¼ mtl ansågs ha varit Björnholmen 1:1.
En sammanfattning av ägarförhållandena under den tid Björnholmen var uppdelat på två ägare visas på bilden nedan.
1806 Erik Åkerman (1745-1829) gift med Catharina Pehrsdotter (1744-1820) köper 1/8 mtl av Lars Fr. Grubb |
1806 Olof Lättström (1765-1821) gift med Anna Catharina Pehrsdotter (1761-1828) styvdotter till Erik Åkerman köper 1/8 mtl av Lars Fr. Grubb |
1823 testamenterar Åkerman sin del av Björnholmen till sin styvdotterdotter Brita Lena Öhman (1803-1866). |
1813 testamenterar Lättström sin del av Björnholmen till sin systerson L.M. Rundberg (1798-1840) vid Älvsnabben att tillträdas efter båda makarnas död. |
|
1821 Olof Lättström dör, änkan gifter om sig 1822 med Pär Söderholm (1794-1838). |
1824 storskifte av åker och äng |
|
1829 Erik Åkerman dör, Brita Lena Öhman gift med Lars Andersson (1793-1831) flyttar från Söderby till Björnholmen. |
1828 Anna Catharina Pehrsdotter dör, L. M. Rundberg ägare 1830 efter tvist med Pär Söderholm. |
1831 Lars Andersson dör, Brita Lena Öhman gifter om sig 1832 med Jan Henric Sundberg (l 805-1844). |
1828-1833. Erik Edman (1786-1834) arrendator. |
1844 Jan Henric Sundberg dör, Magnus Magnusson på Ö.Vitsgarn arrendator 1845-1854. |
1840 LM. Rundberg flyttar från Älvsnabben till Björnholmen, dör samma år. Änkan Anna Stina Rundberg (1799-1859) och barnen arvingar enligt testamente. |
1845 sämjedelning av skogsmark. |
|
Anders Olsson arrendator 1855-1864. |
1858 Carl Magnus Rundberg (1832-1899) köper sina syskons farsarv. |
1862 Johan Magnus Carlsson (1810-1883) gift med Brita Lena Öhmans dotter Maria Sofia Sundberg köper 1/8 mtl av hustruns mor och syskon. |
1859 Anna Stina Rundberg dör, sonen Carl Magnus Rundberg köper sin systers arvsandel, brodern Anders Axel var död. |
1863 laga skifte av alla ägor, utom Källhagen, Skötgården, Notgården och fiskevattnet, vilka ägs gemensamt. |
|
J.M Carlsson erhåller hemmansdel Litt. B 1/8 mtl mellersta delen av Björnholmen i ett sammanhängande skifte |
CM. Rundberg erhåller hemmansdel Litt. A 1/8 mtl, västra och östra delen av Björnholmen i två skiften. |
|
|
|